Tolkosten in Europa
Slovenië

Tolkosten in Europa: tips voor Roadtrippers!

Zin in een Europese roadtrip? Super plan! Maar vergeet die tolkosten niet. Ja, ze kunnen een deuk slaan in je budget, maar hey, ze besparen je ook uren in de file. Laten we eens duiken in wat je kunt verwachten in de meest bezochte Europese landen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

🇫🇷 Frankrijk:
Snelweg naar je portemonnee

In Frankrijk betaal je voor de luxe van de autoroutes. Afhankelijk van je rit, tikken die kilometers aardig aan, reken maar op zo’n €0,10 per km. Gelukkig is betalen appeltje-eitje met je creditcard. Parijs naar Marseille? Dat wordt ongeveer €50. Au revoir, gespaard geld!

🇸🇮 Slovenië:
Vignet voor een vlotte rit

Slovenië? Vignet verplicht. Online fix je makkelijk een week- of maandvignet, met prijzen vanaf €16. Tip: De tunnel van Oostenrijk naar Slovenië is een dure. Ongeveer 13 euro per rit. Maar echt, die uitzichten in Slovenië zijn elke cent waard.

🇦🇹 Oostenrijk:
Plak en ga

Voor Oostenrijk’s snelwegen koop je een vignet. 10 dagen door de bergen touren kost je rond de €11,50. Langere trip? Er zijn ook maand- of jaarvignetten. Let op: sommige tunnels en passen vragen om extra cash. Ook deze kan je online kopen, maar wees op tijd vanwege een ‘online bedenktijd’.

🇩🇪 Duitsland:
Gratis cruisen

Duitsland doet niet aan tol voor personenauto’s. Yes! Maar, trap niet te snel je gaspedaal in – voor sommige steden heb je een milieusticker nodig. Maar de autobahn is gratis, en soms zonder snelheidslimiet. Toch lekker goedkoop doorrijden dus!

🇪🇸 Spanje:
Kies je route

Spanje mixt tolwegen met gratis snelwegen. Een tripje van Barcelona naar Valencia kost je rond de €30. Handige online tools laten je van tevoren de kosten berekenen. Muy bien voor de planners onder ons!

🇮🇹 Italië:
Doorrijden met een Telepass

In Italië betaal je ook tol, vergelijkbaar met Frankrijk. De Telepass maakt je leven een stuk makkelijker: doorrijden zonder stoppen. Milaan-Rome kost je ongeveer €45. Mamma mia!

Vakantie voorbereiding is key

Ja, die tolkosten zijn een dingetje. Maar met een beetje voorbereiding is het allemaal prima te doen. Scoor je vignetten vooraf en gebruik online calculators om niet verrast te worden. Zo hou je meer over voor tapas, wijn, of wat extra souvenirs. Happy travels!