Vakantie Slovenië
Slovenië

De 10 plekken die je wilt zien in Slovenië

Slovenië is een prachtig land in Centraal-Europa, gelegen tussen Oostenrijk en Italië. Het land staat bekend om zijn adembenemende natuur, rijke cultuur en historie, en is daarom een populaire vakantiebestemming. Slovenië bied je een combinatie van adembenemende natuur, westerse faciliteiten, vriendelijke bevolking en heerlijk eten en drinken. Als je niet weer waar te beginnen? Hier zijn de 10 plekken die je zeker wilt zien tijdens je vakantie in Slovenië.

1. Ljubljana

Ljubljana is de prachtige hoofdstad van Slovenië en een populaire bestemming voor stedentrips. De stad staat bekend om haar unieke architectuur, levendige cultuur en uitstekende restaurants en bars. Bezoek bijvoorbeeld het centrum van Ljubljana vol historische gebouwen, gezellige terrasjes en talloze winkeltjes en galeries. Meer zien, maak dan de klim omhoog en bezoek het Ljubljana-kasteel, dat boven op een heuvel, midden in de stad staat. Ljubljana is ook leuk voor een stedentrip.

2. Bled

Bled is een prachtig meer gelegen in het noorden van Slovenië, vlakbij de Oostenrijkse grens. Het meer is omgeven door prachtige bergen en bossen en biedt een adembenemend uitzicht. Bezoek bijvoorbeeld het Bled-kasteel, dat hoog boven het meer staat en een prachtig uitzicht biedt over de omgeving. Ook is het leuk om een boottocht te maken naar het eilandje in het midden van het meer, waar je de het idyllische kerkje van dichtbij kunt bekijken. Lees meer over het meer van Bled

Het meer van Bled

3. Piran

Piran is een prachtige stad aan het kleine stukje kust van Slovenië, gelegen in het zuiden van het land. De stad staat bekend om haar historische centrum, dat geïnspireerd is op de Italiaanse steden Venetië en Triëst. Je waant je hier dan ook opeens in Italië. Bezoek bijvoorbeeld de prachtige basiliek van Sint-Georgius, of wandel langs de kleurrijke huizen en gezellige straatjes van het oude centrum.

Historisch Centrum Piran

4. Triglav Nationaal Park

Triglav Nationaal Park is het grootste en meest bekende nationale park van Slovenië, gelegen in het noorden van het land. Het park is genoemd naar de hoogste berg van Slovenië, de Triglav (2864 meter), en biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving. In het park kun je prachtige wandelingen maken langs meren, rivieren en bergen, of genieten van de flora en fauna van het park. Ook zijn er talloze avontuurlijke activiteiten te doen, zoals raften, klimmen en paragliden.

Triglav nationaal park

5. Koper

Koper is een prachtige stad aan de kust van Slovenië, gelegen in het zuiden van het land. De stad staat bekend om haar rijke geschiedenis en mooie architectuur, en is daarom een populaire bestemming voor stedentrips. Bezoek bijvoorbeeld het oude centrum van Koper, waar je kleurrijke huizen, gezellige straatjes en talloze winkeltjes en restaurants kunt vinden. Ook is het leuk om een bezoek te brengen aan het Praetorium-paleis, dat dateert uit de 16e eeuw en nu dienst doet als museum.

6. Postojna

Postojna is een oud sovjet-dorpje gelegen in het westen van Slovenië, onder de stad Ljubljana. Het dorp zelf stelt niet veel voor, maar de plaats staat bekend om de Postojna-grotten. Dit is niet zomaar een grot, nee! De grotten van Postojna zijn één van de grootste en bekendste grotten van Europa.

Bezoek dus zeker de grotten van Postojna. Hier maak je eerst een tocht met een treintje de berg in, waarna je een wandeling met een gids kunt maken door de grotten en de prachtige stalagmieten en stalactieten kunt zien. Ook is het leuk om een bezoek te brengen aan het beroemde Predjama-kasteel. Dit is een kasteel wat in de rotsen is gebouwd. De helft van het kasteel is dus uitgehouden uit een rotswand. Een must-see als je hier toch bent.

Grotten van Postojna

7. Soca-vallei

De Soca-vallei is een prachtig gebied gelegen in het noordwesten van Slovenië, aan de grens met Italië. De vallei staat bekend om haar adembenemende natuur, met prachtige bergen, bossen, en natuurlijk de Soca-rivier. De Soca-rivier stroomt vanuit de berg Triglav zuidelijk door Slovenië. Deze kristal heldere rivier staat bekend om haar helderblauwe kleur. In de zomer kan je heerlijk zwemmen is het verkoelende water. Ook leent de rivier zich perfect voor avontuurlijke activiteiten, zoals raften en kajakken. Ook is het leuk om de prachtige natuur van de vallei te ontdekken tijdens een wandeling in de regio Bovec.

De blauwe Soca rivier

8. De Vintgar-kloof

Deze doorgang tussen de bergen is gelegen in het noordwesten van het land, vlakbij de stad Bled. Het is een van de meest populaire bezienswaardigheden van Slovenië en staat bekend om zijn adembenemende natuur. In de kloof kun je een wandeling maken. Je loopt langs de prachtige rivier de Radovna. Hier kom je tal van watervallen tegen. Ook zijn er talloze mooie uitzichtpunten langs de wandeling, waar je kunt genieten van de adembenemende doorkijkjes in de kloof.

9. De bergpas van de Triglav

De ze route de berg op (en af) is gelegen in het noorden van het land, in het Triglav Nationaal Park. Deze weg vol tientallen haarspeldbochten is de hoogste bergpas van Slovenië. Een autorit via deze route biedt een adembenemend uitzicht over de natuur en bergtoppen in het Nationaal Park. Tijdens een bezoek aan de bergpas kun je genieten van de prachtige natuur door een wandeling te maken in het gebied. Ook zijn er talloze mooie uitzichtpunten langs de pas, waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht over de bergen van het Triglav Nationaal Park. En vergeet je eerste stop bij Lake Jasna niet. Dit prachtige meertje licht vlak voor de bergpas in het dorpje Kranjska Gora.

Kranjska Gora - Slovenië - Lake Jasna
Lake Jasna

10. Militair Museum in Pivka.

Dit museum is gelegen in het zuidoosten van het land, vlakbij de stad Postojna. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de militairen in Slovenië en biedt een interessant overzicht van de geschiedenis van het land. Ontdek hoe Slovenië wist te ontkomen aan de Joegoslavië-oorlog dankzij de onafhankelijkheidsstrijd die beter bekend staat als De Tiendaagse Oorlog. In het museum kun je talloze interessante voorwerpen bekijken, zoals wapens, uniformen en voertuigen uit verschillende periodes in de geschiedenis. Ook is er een indrukwekkende collectie van tanks en vliegtuigen die door het museum te bezichtigen is. Zeker de moeite waard als je interesse hebt in historie en oude voertuigen en vliegtuigen.

Jouw vakantie naar Slovenië?

Slovenië is dus zeker een land dat je een keer moet bezoeken tijdens je vakantie. Of je nu op zoek bent naar avontuur, cultuur of ontspanning, Slovenië biedt iets voor iedereen. Plan nu je vakantie en ontdek zelf de prachtige plekken die Slovenië te bieden heeft.